CASE STUDY

Private Residence

Howick Street, Ottawa, Ontario

Private Residence

This new two-storey 3,292 square foot home was designed to balance family life and sophisticated entertaining. Placed on a vacant lot in Rockcliffe, the Georgian Style House was positioned on the site to allow maximum southern exposure and views to the east-west garden, permitting harmonious integration between the house, the garden and this high-end residential Ottawa neighbourhood.

The constructed elements of the landscape reflect the simple, formal lines of Georgian architecture. Smooth, natural stone for all walking surfaces and a cobblestone style paving stone for the driveway and garden borders were installed to withstand traffic and Canadian winters. The plantings have been designed to blend evergreens, flowering shrubs and perennials, combined in a semi-formal layout and selected to create sequential blooming in an effect, reminiscent of a traditional English garden.

The entrance to the house is accessed via an open natural square flat stone path. Behind it, a staircase unfolds. Dining room, living room and kitchen as well as the south-oriented sun room make up the first level. The roof terrace is south facing with great views of the garden. The Interior finishes harmonize with the overall design of the house. Precisely set window openings direct light into the interior in a targeted way. Coloured walls and dark wood floors contrast with the white cabinetry. Fireplaces in the living rooms are anchored by large decorative mantels.